Clovek ne zivi samo od kruha

Ampak tudi od mesa, zelenjave, rib, oreškov in sadja. Pravzaprav lahko odlično shaja samo s prej naštetim. Brez kruha. Brez sladkorja. Brez žitaric v celoti. Celo brez mleka in mlečnih izdelkov.
Pišem traparije? Vnašam zmedo med zdrave vsejedce, ki svojo prehrano prakticirajo že leta? Promoviram “čudežne diete”? Morda. Vendar je mojo teorijo zelo preprosto preveriti v praksi. Potrebujete le mesec dni časa in malo dobre volje.
Paleo obrok..okusno, mar ne?


Najprej disclaimer: nisem študiran dietetik, zato svojih ugotovitev in eksperimentov ne prodajam za suho zlato. Glede na vprašanja, ki jih dobivam zadnje čase, pa se mi zdi napak, da svoje izkušnje podelim s tistimi, ki jih tematika zanima. Dopuščam nasprotna mnenja in argumente, še posebej, če so praktično utemeljena. Navsezadnje se vedno rad kaj novega naučim.
Spomladi 2010 sem po nekajmesečnem tekaškem počitku začel ugotavljat, da bo treba nekaj naredit, če ne želim obsega pasu povečat do te mere, da bo treba menjat celotno garderobo. Kot nalašč sta mi v roke prišli dve zanimivi knjigi; prva od Marka Sissona – The Primal Blueprint (2010), druga pa od Robba Wolfa – The Paleo Solution (2010). Oba avtorja v osnovi govorita o tem, kako sodobna prehrana vpliva na posameznika, na njegovo zdravje, počutje in vsakodnevno funkcioniranje. Oba z znanstvenimi argumenti, študijami in testi v praksi zagovarjata način prehrane, ki je človeku genetsko lasten.
Najmanj 200.000 let se je sodobni (paleolitski) človek prehranjeval kot lovec in nabiralec. Užival je predvsem rastlinje (zelenjava), ujete živali in ribe (meso in morski sadeži), nabrane plodove in sadeže (sadje in oreški) ter koreninice, trave, žuželke…Hrane, ki jo danes pojmujemo kot živila z visokim glikemičnim indeksom, ni bilo (z izjemo kakega medu enkrat na leto). Ni bilo žitaric, krompirja, riža, mleka. Paleolitski človek je bil velik, močan in ni umiral za boleznimi srca, ožilja, za rakom in degenerativnimi obolenji. Ni imel diabetesa, visokega pritiska, avtoimunih bolezni. Ko je človek pred približno 10.000 leti začel pridelovat svojo hrano, predvsem žitarice, so se začele težave. Več sem zapisal že na temle postu.

Paleo prehranska piramida
Paleo ali Primal način prehrane, ki ga opisujeta omenjena avtorja, se mi je zdel prepričljiv in razumen. Zato sva s prijateljem Igorjem v juniju zastavila prehranski eksperiment, ki je nad vsem pričakovanji dal odlične rezultate. Brez fizične aktivnosti sva oba izgubila izdaten del telesne maščobe. Vau! Sam sem bil do takrat prepričan, da je bistvo, kako vzdrževat primerno telesno težo in nivo telesne maščobe samo v gibanju. V kontinuiranem porabljanju kalorij. Te nove teorije, ki so dale tudi oprijemljive rezultate v praksi, pa načinu prehranjevanja dajejo precej večji poudarek. Niso vse kalorije enake in presnova ogljikovih hidratov se bistveno razlikuje od presnove maščob in beljakovin. Ste vedeli, da namizni sladkor v telesu sproži čisto druge kemijske procese kot če zaužijemo jabolko – čeprav sta oba vira podobnih ogljikovih hidratov?
Ker je bilo poletje stresno in prehransko bolj ko ne neurejeno, sem se jeseni počasi spet vzel v roke. November je dokaj primeren mesec, brez velikih praznikov in požrtij, zato ni bilo težko dobit nekaj somišljenikov in skupaj smo zastavili “novembrski paleo izziv“. Rezultati? Preberite si na gornjem linku, vsi, ki smo se uspeli držat zastavljenega plana, smo stopili nekaj maščobe in popravili prebavo in počutje. Se je splačalo? Pa še kako! Celo tako navdušen sem, da bomo izziv spet ponovili. 

Ni ga čez dober kos mesa (foto: Igor Z.)


Včasih se mi je prehrana zdela dokaj nezanimiva in determinirana. Z prehransko piramido, ki preferira OH, dodaja nekaj beljakovin in čimmanj maščob sem bil docela sprijaznjen. Ko pa spoznavam, da je prehrana poleg nekaj gibanja, veliko dobrega spanca in čimmanj stresa ključna za človekovo zdravje in dolgoživost, se mi je odprl čisto nov svet.
Vas zanima en mali eksperiment? Imate kak kilogramček preveč pa se ga ne znate znebiti, kljub vadbi in zdravi prehrani? Vas bom konec oktobra povabil, da novembra poskusite na nov način. Ne bo nič bolelo, obljubim. Zna pa biti, da boste prijetno presenečeni.



*prvič objavljeno na blogu minimalist.si konec leta 2010.

0 komentarji:

Objavite komentar

 

Instagram

Instagram