Odlicen zajtrk pred ali po jutranjem treningu ali tekmi

Granola z jabolkom in cimetom

Granola je priljubljen severno ameriški zajtrk iz kosmičev, suhega sadja, oreškov in medu. Skrivnost mojega recepta so namočeni ovseni kosmiči in konopljino mleko. Ko ovsene kosmiče namočimo, pospešimo sproščanje encimov, ki pomagajo pri prebavi. Konopljino seme je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, konopljino mleko pa je izvrsten in lahek dodatek k hrustljavi granoli. Odličen zajtrk pred ali po jutranjem treningu ali tekmi.






  • 1-2 žlici kokosovega olja
  • 4 skodelice ovsenih kosmičev, na 6 do 8 ur namočenih v vodi in nato odcejenih
  • jabolko, olupljeno in nasekljano
  • ½ skodelice suhih kokosov kosmičev
  • 2 čajni žlički cimeta
  • 2 žlici javorovega sirupa ali žlica agavinega sirupa
  • čajna žlička vanilijevega sladkorja
  • ½ čajne žličke morske soli
  • ½ skodelice mandljevih lističev
  • ½ skodelice mletih bučnih semen
  • 2/3 skodelice rozin

Pečico segrejemo na 110° C. Dva lista peki papirja ali pekač namastimo z oljem. V mešalniku dobro premešamo ovsene kosmiče, jabolko, kokosove kosmiče, cimet, izbrano sladilo, vanilijev sladkor in sol. Mešanico pretresemo v večjo skledo in dodamo mandlje, bučna semena in rozine. Spet dobro premešamo.
Mešanico v tankem sloju razgrnemo po peki papirju, lahko pa jo pečemo tudi v pekaču. Pečemo 2-4 ur, vmes pa granolo z lopatico nekajkrat obrnemo, dokler ni posušena in hrustljava. Pečico lahko segrejemo tudi na višjo temperaturo in si skrajšamo čas pečenja, vendar pogosteje preverimo, da se nam ne sežge.
Ohladimo in primešamo rozine. Postrežemo z riževim ali sojinim mlekom, narezano banano, s svežimi jagodami ali z brusnicami. Granolo lahko tri do štiri tedne hranimo v dobro zaprti posodi, da ostane hrustljava.


0 komentarji:

Objavite komentar

 

Instagram

Instagram